Web Analytics

Hos edilion har man valgt at samarbejde med Specialisterne. Et samarbejde der giver rigtig god mening.
Specialisterne er en socialøkonomisk virksomhed, der skaber jobmuligheder for mennesker med autisme og lignende udfordringer.
Med sine to egne sønner diagnosticeret med autisme, og derigennem tidligere kontakt med Specialisterne, er Christian Nielsen, CEO i edilion, ikke ubekendt med de udfordringer der kan være for autister. Omvendt har det også givet ham en indsigt i hvilke kompetencer og ressourcer mange autister har. Samtidig kunne Christian se hvilke muligheder edilion kunne tilbyde rigtig mange af de mennesker der har autisme diagnoser.

"Vi kan tilbyde en type arbejde de vil synes om. Vi kan levere et miljø, vi kan kontrollere, så de kan være her. Plus at de evner de har, dem vil vi kunne bruge. Det er en succes begge veje", forklarer Christian.

Igennem længere tid har edilion haft virksomhedspraktikanter som en del af Specialisternes STU som er et Særligt Tilrettelagt Uddannelsesforløb for unge imellem 15-25 år. Men edilion har udvidet konceptet og har også, for nyligt, haft flere i arbejdsprøvning hvoraf to, indtil videre, er blevet ansat i virksomheden.

En af dem er David Winther Larsen.

Der er meget langt fra den unge mand der i dag arbejder som programmør hos edilion og agerer mentor for andre autister i virksomheden, og så til ham der måtte "smide håndklædet i ringen" efter færdiggjort bachelor i matematik, flytte ind hos sin søster og erkende at depressionen bankede på.

For David har livet bestemt ikke altid været let. Det er dog først ret sent at han har fået sat ord på hvad der "var galt".
"Der har altid været noget anderledes. Jeg var ikke vild med skolen, havde svært ved at passe ind og koncentrere mig og jeg gad slet, slet ikke lave lektier", fortæller David, som dog klarede sig igennem de første mange år og formåede at få en bachelor i matematik.

"Vi var to der fik lov at skrive bachelor sammen, det var ellers ikke noget man gjorde. Og vi endte også med at få et 10-tal, men arbejdsprocessen var svær og vores indbyrdes forhold led et knæk. For jeg har nogle udfordringer, blandt andet er jeg lettere ordblind, og jeg gik jo egentlig bare ud fra at så stod min makker for den del med skriveriet og jeg gjorde det jeg var god til, nemlig matematikken", fortæller David. Men lige der blev det faktisk tydeligt at David havde nogle vanskeligheder.
Makkeren var skuffet over hvad han anså for manglende deltagelse fra Davids side, og David kunne ikke helt forstå hvad problemet var. Han havde jo bare gjort det han var god til. Kommunikationen glippede, samarbejdet var svært, og det er netop en af de udfordringer der kan være for mange autister, og som kan give en følelse af nederlag og, ikke mindst, komplicere forholdet til andre mennesker.

David var egentlig optaget på en kandidatlinje for trafik og logistik, men læsset væltede for ham, og han spurgte sin søster om han måtte være hos hende og familien et stykke tid. Han følte sig deprimeret og kunne ikke overskue livet.

Og det var faktisk først på dette tidspunkt at David begyndte at gennemgå en reel udredning. Han fik stillet diagnosen Aspergers syndrom, som ligger indenfor autismespektret. Det forklarede rigtig mange ting, og herfra kunne David få den hjælp han rent faktisk havde brug for. Han blev, med hjælp fra familien der skubbede til kommunen, visiteret til et forløb hos Specialisterne.

David var heldig at få forlænget sit forløb, og har i alt været i gang hos Specialisterne i ca. et år. Efter to andre praktikker landede han så hos edilion i Hørsholm. Praktikansvarlig hos Specialisterne, Mette Skov, er meget begejstret for samarbejdet med edilion. Og ikke mindst for at kunne følge David og hans udvikling.

"Vi har et rigtig godt samarbejde med edilion. Vi kan ringe til hinanden og snakke om hvad der måske lige er af udfordringer der skal arbejdes med. Det er ikke så firkantet, det er meget uformelt og afslappet.

Vi har en rigtig god kommunikation, det er helt fantastisk", fortæller Mette Skov.

For at Specialisterne rigtig kan gøre en indsats for at få autister ud på arbejdsmarkedet, er det altafgørende at der er virksomheder der tør og vil engagere sig. Og det er som regel også virksomheder med folk der på en eller anden må har kendskab til autisme i forvejen, der indgår samarbejde med Specialisterne. Det er dog på ingen måde en forudsætning, og det budskab er vigtigt at få ud.

"Hos edilion var det jo Christians egne oplevelser og erfaringer med sine børn, og Specialisterne, der gjorde at samarbejdet blev startet op. Det betyder rigtig meget for os at der er virksomheder der går ind i det her. Det er klart at hvis man har nogle relationer, så kan man bedre "sparke døre ind", men vi oplever også at folk eksempelvis tilfældigt har set DRs dokumentarserie "De skjulte talenter", som netop sætter fokus på mennesker med autismediagnoser og hvilke ressourcer de har i forhold til forskellige opgaver og behov på arbejdsmarkedet", forklarer Mette Skov og fortsætter: "Det kan lyde lidt "strengt", men mange virksomheder har jo faktisk en masse opgaver liggende som ingen andre rigtig "gider", men som autister både elsker og er rigtig gode til. Blandt andet kan det være en fordel for en autist at have helt klart definerede opgaver, uden selv at skulle tage stilling til andet end at løse opgaven. Og så er gentagelser ofte en god ting. Så hvad der for nogle mennesker måske lyder kedeligt og ensformigt, er for mange autister det helt perfekte job.
Mange har jo aldrig rigtig haft tilknytning til arbejdsmarkedet før, og for dem er det helt afgørende for deres selvopfattelse at få denne mulighed", siger Mette Skov.

Og lige præcis den del, har edilion fanget rigtig godt. "Vi kan tilbyde et arbejdsmiljø hvor folk går ud herfra, uanset hvad de kan, som en succes. Det kan de tage med videre i livet. De fleste går herfra med ret ryg og er klar til nogle andre ting. Vi kan tilbyde opgaver lige fra manuelt operatørarbejde op til avancerede programmeringsopgaver. Vi kan altid finde noget hvor de har succes, og de kan drive det til hvad de vil", fortæller Christian Nielsen.
Det har været vigtigt for edilion, at praktikanterne kommer ind og gør en reel forskel på ”rigtige opgaver”. Derved får både praktikanten og virksomheden fuldt udbytte af forløbet. Selv om praktikopholdet ikke ender i en ansættelse, har det alligevel stor betydning for praktikanten. Det er jo ikke altid at selve arbejdsopgaverne er hensigtsmæssige for praktikanten, men alene det at finde ud af at man godt kan være på en arbejdsplads sammen med andre mennesker er vigtigt. David har nu været i tre praktikker, hvilket har givet ham både erfaring og en følelse af succes på en arbejdsplads. Her er det vigtigt for praktikanten at føle sig betydningsfuld, at mærke at virksomheden rent faktisk får noget ud af det her.

"Mange autister er blevet mødt af dogmer, har lidt en del nederlag og har oplevet at det er svært at passe ind. Men for alle, er det vigtigt at kunne gøre en forskel. Det at være noget for nogen, det betyder rigtig meget. Hos edilion har vi ikke lyst til, at sætte folk til noget ligegyldigt. Det skal være noget der giver mening for begge parter, så de føler sig stolte over det de gør", fortæller Christian Nielsen.

Og der er ingen tvivl om at David er stolt af det han laver hos edilion, og han synes i øvrigt også det er en spændende process at være en del af. Så for ham giver det rigtig god mening.

"edilion har et virkelig godt produkt. Der er ingen tvivl om at det her bliver noget rigtigt stort. Det er spændende at være med til. Og så er det da lidt stort at være mentor for andre autister her hos edilion og give noget videre der, også", fortæller David, som er ansat i virksomheden indtil sidst på sommeren hvor han skal i gang med at studere datalogi på Københavns Universitet.

Udover David, har edilion også ansat en studentermedhjælper via Specialisterne. Mikkel er ansat på lidt andre vilkår, og arbejder hjemmefra, da det er sådan han arbejder bedst. Men også dette er et rigtig godt match. edilion får løst nogle vigtige opgaver, og Mikkel kan rent faktisk have et meningsfuldt arbejde på de vilkår der passer ham bedst.

For Christian Nielsen er der ingen tvivl om at de har valgt rigtigt hos edilion. Det har selvfølgelig krævet lidt fra virksomhedens side, men det er det hele værd. Han kan jo også se hvilken forskel det gør for eksempelvis David.

"David har fået en meget større selvsikkerhed. Han engagerer sig også i det sociale, er med ved bordet og deltagende i snakken ved frokosten, og han er, helt generelt, også blevet bedre til at stille krav", fortæller Christian.

Der er især tre ting Christian fremhæver er vigtige for at få et godt og givtigt forløb:
"Man skal være klar til at sadle om når noget måske ikke lige gik som forventet. Det er vigtigt at være fordomsfri – og så kræver det en vis rummelighed", afslutter Christian.

Læs også: Autister har succes på arbejdsmarkedet