Web Analytics

Bogfører du, som de gjorde i 1400-tallet?

Svaret er ja. Og grunden er, at bogføring fortsat handler om at holde styr på udgifter og indtægter. Men forskellen fra dengang er, at vi i dag kan bogføre automatisk med et klik på en tablet eller smartphone.

Det er og har altid været vigtigt for en virksomheds vækst, at der er styr på bogføringen. Et moderne automatisk bogføringsprogram giver virksomheden mulighed for at holde styr på alle udgifter og indtægter på en meget nem måde.

Off-line bogføringsprogrammerne er på vej på historiens mark sammen med de gamle håndskrevne regnskabsbøger. Nu er det de internetbaserede bogføringsprogrammer, der tager over.

Det handler mere og mere om automatisk bogføring. Det gælder om at automatisere bogføringen så meget som muligt, for det sparer tid og penge og giver bedre mulighed for, at virksomheden kan fokusere på sine kunder.

Danmark i front

Danmark har de sidste 30 år været i front i udviklingen frem mod 100% automatiseret bogføring. Eksempler på dette er Damgaard Data, stiftet af Erik og Preben Damgaard og senere e-conomic og Uniconta.

Noget af det nyeste er en løsning, hvor virksomheder kan slippe for det tidskrævende arbejde med bogføringsbilag og i stedet kan klare bogføringsarbejdet automatisk med nogle få klik på smartphonen.

Virksomheder behøver med andre ord ikke længere at holde styr på forskellige typer trykte eller digitale bilag eller at bruge timer på at gennemgå regnskaber. Der er i sandhed sket meget med bogføringsarbejdet, når man kigger tilbage i tiden.

Historiske bogføringssystemer

De tidligste eksempler på bogføring stammer fra Mellemøsten og er over 7000 år gamle. Det var allerede langt tilbage i tiden vigtigt for virksomheder, magthavere og almindelige mennesker at holde styr på indtægter og udgifter, uanset om formålet var at undersøge, om en bestemt aktivitet kunne betale sig, eller det handlede om at beskatte borgere eller opkræve told.

I 1400-tallet gjorde den italienske munk Luca Pacioli sig fortjent til at blive husket som ”bogføringens far”. Det gjorde han ved at beskrive det bogføringssystem, som venetianske handelsmænd benyttede i den italienske renæssance.

Dobbelt bogholderi for første gang

Det skete i 1494 i bogen med titlen ”Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita”. Heri gennemgår Pacioli som den første det, som den dag i dag er grundprincipperne i bogføring, nemlig det dobbelte bogholderi.

Fra Norditalien blev bogføring spredt til de omkringliggende lande, men ifølge Gyldendals store danske ordbog på nettet var det først i midten af 1800-tallet, at det i forbindelse med industrialiseringen slog igennem i Danmark.

Moderne bogføringssystemer

I det 20. århundrede betød udviklingen i computerteknologi og især introduktionen af PCen, at det blev muligt for almindelige mennesker at få adgang til bogføringssystemer.

Fra de første DOS-baserede bogføringssystemer som PcPlus til de internetbaserede bogføringssystemer, som vi kender i dag.

I dag er vi nået så langt, at edilion tilbyder 100% automatisk bogføring. Bogføring med ét klik. Og – tro det eller ej – der er nogle få bogholdere, der stadig ikke bruger automatisk bogføring. Men de bliver færre og færre. Og snart er de helt væk.