Web Analytics

Et bilag der forsvinder kan betyde at momsfradraget ryger!

Når vi taler om bilag i forbindelse med regnskab, gælder det, at bilag skal være der som dokumentation. Hovedreglen er, at der skal være bilag på alt! Bogføringsloven siger simpelthen, at bilagene og bogføringen skal matche hinanden.

Momsloven er også helt klar; den foreskriver, at der ikke er noget momsfradrag, medmindre der også er en faktura, hvor momsbeløbet fremgår. Du må altså kun fratrække moms af indkøbene, hvis du har modtaget en faktura med moms fra din leverandør.​ Så når du eller en medarbejder mister bilag koster det mange penge for din virksomhed.

Farvel til en misforståelse

Det er en misforståelse at tro, at man skal have et bilag i dets oprindelige form, for at det kan godkendes som dokumentation i et regnskab. Bogføringsloven skriver i § 4.3.2., at opbevaring af bilag kan ske på hvilket som helst medie. Papir er ikke bedre end en digital kopi.

Så findes der ikke en smart måde, så du kan undgå, at bilagene forsvinder?

Det gør der heldigvis – svaret er automatisk bogføring. Automatisk bogføring betyder i første omgang muligheden for at tage et billede af sit regnskabsbilag med din smartphone i samme øjeblik, som du får bilaget i hånden. Dermed sikrer du en digital kopi af bilaget, inden det har chancen for at blive taget af et vindpust, forsvinde i en skuffe eller blive krøllet sammen.

Det gode ved automatisk bogføring er, at det giver mange andre fordele udover, at der kommer styr på bilagene. Automatisk bogføring sparer dig nemlig både tid og penge og giver dig mere tid til at drive din virksomhed.